• csillagaszat.hu
  csillagászat.hu
  Csillagászati hírportál

  Tagokat toboroz a Magyar Csillagászati Egyesület

  Kedvezményes ifjúsági és családi tagsággal is várja a Magyar Csillagászati Egyesület a csillagászat és az űrkutatás iránt érdeklődőket. Csatlakozzon Ön is az ország legnagyobb csillagászati közösségéhez!

   

  Űrtávcsövek össztűze zúdult a Nereidára

  A Neptunusz holdja még a Voyager-2 számára is csak kis folt maradt, de hazai kutatók a Kepler-, Herschel- és Spitzer-űrtávcsövek segítségével most fényt derítettek néhány titkára.
   

  Bumerángként jön vissza az óriási gázfelhő

  A Hubble-űrtávcső mérései szerint a Smith-felhőként ismert óriási gázcsomó sok millió évvel ezelőtt a galaktikus korongból szakadhatott ki, jelenleg pedig körülbelül 1 millió km/h sebességgel újra közeledik felé.
   

  Mégis van csillaga a magányosnak vélt bolygónak

  Egy bolygóról, amelyről eddig úgy vélték, szabadon rója útját az űrben, kiderült, hogy mégis van csillaga, attól azonban 1000 milliárd kilométer távolságban kering, 7000-szer messzebb, mint a Föld a Naptól.
   

  Nem eszik olyan forrón a neutroncsillagot: új eredmények cáfolják a HV 2112 feltételezett természetét

  Egy új tanulmány szerint a HV 2112 jelű különleges csillag nem a Kis Magellán-felhő tagja, hanem a Tejútrendszer halójában van, ebben az esetben azonban nem lehet az ún. Thorne-Żytkow-objektumok első ismert képviselője.
   

  Kis-Balaton az égbolton is: holdja lehet Kulin György egyik kisbolygójának

  A múlt héten jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport, hogy vélhetően holdja van a Kulin György által 1936-ban felfedezett (2242) Balaton kisbolygónak.
   

  Egy óriásbolygó lehet a Naprendszer kilencedik bolygója?

  Amerikai csillagászok elméleti módszerekkel erős bizonyítékot találtak a Naprendszer peremvidékén keringő nagytömegű bolygóra, amelynek tömege mintegy tízszerese lehet a Földének.
   

  Közepes tömegű fekete lyuk a Tejútrendszer magjának közelében?

  Japán rádiócsillagászok szerint a Galaxis középpontjának közvetlen közelében egy kb. százezer naptömegű fekete lyuk helyezkedhet el, ami talán a hiányzó kapocs a csillagtömegű és a szupernagy tömegű fekete lyukak között.
   

  Meteorithullás Ausztráliában

  Ausztrál meteorithullás híre járja be a sajtót, így itt az ideje, hogy pontos információkkal szolgáljunk, kiemelve a valóban fontos és érdekes információkat.

   

  Magyar amatőrcsillagász a Nature-ben: izgalmas felfedezés egy robbanó fekete lyuk viselkedéséről

  Tordai Tamás magyar amatőrcsillagász is részt vett egy hosszú idő után újra kitörést produkáló feketelyuk-kettős megfigyelés-sorozatában, amelynek érdekes eredményeit egy Nature-cikkben foglalták össze.

   

  Határ a csillagos ég 2015

  A karácsony közeledtével közzétesszük az idei “Határ a csillagos ég” pályázatunk győztesének és néhány helyezettjének színes képeit.

   

  Hely­szí­ne­lés egy koz­mi­kus ka­ram­bol után

  Az ESO VLT távcsőrendszerének felvétele rendkívüli részletességgel mutatja meg egy közel kétszáz millió fényév távolságban mintegy 360 millió évvel ezelőtt bekövetkezett galaxisütközés következményeit.

   

  A Kepler-óriásbolygók akár fele nem is bolygó valójában

  Egy nemzetközi kutatócsoport öt éven át végzett radiálissebesség-mérésekre alapozva azt állítja, hogy a Kepler-űrtávcső adatsorai alapján óriásbolygónak gondolt égitestek több mint 50 százaléka valójában nem bolygó.

   

  Tovább ereszkedik a Dawn: újabb fantasztikus fotók várhatók a Ceresről

  Közeledik végső, 375 km magasságú pályájához a Ceres körül keringő Dawn szonda, amely október 23. óta spirális pályán közelít az ezer kilométeres égitest felé.

   

  Húsz éve működik a rekorder napkutató szonda

  Eredetileg két éves működésre tervezték az 1995. december 2-án felbocsátott Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) napkutató szondát, amely jelentősen túlteljesített minden előzetes várakozást.

   

  A bolygó, ami ott sem volt: hervasztó hír az alfa Centauri vidékéről

  Úgy tűnik, még sincs kicsi, közeli kőzetbolygója a 4,3 fényévre lévő α Centauri B csillagnak, csak egy délibábot kergettek az eredeti tanulmány szerzői.

   

  Pokoli hely lehet a Földhöz legjobban hasonlító exobolygó

  Vörös törpe csillagának gigantikus kitörései teljesen alkalmatlanná tehették bármilyen életforma hordozására a hasonlósági indexe alapján a Földdel leginkább összevethető exobolygót.

   

  A Vénuszhoz hasonló bolygót fedeztek fel egy közeli csillag körül

  A mindössze 39 fényévre lévő csillag körül keringő kőzetbolygó ugyan forró, mint egy sütő, de kellően hűvös, hogy lehessen légköre, amelyet a kis távolság miatt a Hubble-űrtávcső részletesen is tanulmányozhat majd.

   

  A legnagyobb kortérkép felfedi, hogyan fejlődött a Tejútrendszer

  Egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek Mészáros Szabolcs (ELTE GAO MKK) is tagja, új módszert dolgozott ki a vörös óriások tömegének és korának meghatározására, ami segíti a Galaxis fejlődési ívének felrajzolását.

   

  Félúton a következő óriás űrtávcső megépítése felé

  A NASA Greenbeltben található hatalmas “tisztaszobájában” a mérnökök egy robotkar segítségével a helyére emelték a James Webb-űrteleszkóp főtükrének 9. szegmensét, így az már félkész állapotban van.

   

  Az év legszebb csillagászati képei

  A 2015-ös év csillagászattal kapcsolatos szép és érdekes felvételeiből válogatott képcsokorral kívánunk a Hírportál minden olvasójának békés, boldog karácsonyt és derült éjszakákban gazdag új esztendőt!

   

  Megtalálták a gömbhalmazok elveszett csillaggenerációját

  Egy nemzetközi kutatócsoport Mészáros Szabolcs részvételével négy gömbhalmazban azonosított olyan második generációs csillagokat, melyek létezését a csillagfejlődési elméletek jelzik, a korábbi megfigyelések azonban nem.

   

  Szuperközeli képek a Plutóról

  A New Horizons szonda munkatársai minden korábbinál jobb felbontású képeket tettek közzé a Pluto jeges felszínéről.

   

  Hayabusa huss!

  Az egy éve startolt Hayabusa-2 nevű japán kisbolygókutató szonda csütörtökön visszatért bolygónk közelébe, hogy lendületet vegyen az (162173) Ryugu nevű földsúroló kisbolygó 2018-as megközelítéséhez.

   

  Hatásos fogyókúra túlsúlyos csillagoknak

  A VY Canis Majoris hiperóriás csillagról adaptív optikával készített rendkívül részletes felvételekből az is kiderült, hogyan veszít hatalmas tömeget a góliát élete legutolsó szakaszában, mielőtt szupernóvaként elpusztulna.

   

  Ritka lehetőség: szupernóva felbukkanása várható!

  Egy évvel ezelőtt gravitációslencse-hatás révén sikerült felfedezni az extrém távoli csillagrobbanást, amelynek fotonjai közül néhány várhatóan csak 2016-ban éri el a Földet.

   

  Elkezdődött a tél! – a Szaturnusz legnagyobb holdján is

  A Cassini űrszonda infravörös észlelései alapján óriási jégfelhőt fedeztek fel a gyűrűs bolygó legnagyobb holdjának déli pólusa felett, ez pedig arra utal, hogy a Titan déli féltekéjén tényleg elkezdődött a tél.

   

  Lassan darabokra hullhat a Mars egyik holdja

  A vörös bolygó Phobos nevű holdjának felszínén megfigyelhető hosszú, sekély árkok valószínűleg olyan szerkezeti változások első jelei, amelyek végül szétrombolhatják az apró holdat.

   
  • Magyarország megújul