Nagytömegű gázfelhő tart a Tejútrendszer felé

1470

Az objektumot tanulmányozó kutatócsoport vezetője, Felix Lockman (NRAO) szerint a hidrogénfelhő széle már kölcsönhatásba is lépett a Galaxisunk körül található gázzal, hiszen mindössze 8 ezer fényévre van a Tejútrendszer korongjától, de üstököscsóvára emlékeztető elnyúlt alakja is ezt támasztja alá. Az 1963-ban talált, s a felfedezőjéről (Gail Smith Bieger) elnevezett gázfelhő méretei impozánsak, hossza 11 ezer, szélessége 2500 fényév, s mintegy 1 millió naptömegnyi anyagot tartalmaz. Sebessége 240 km/s, és a Galaxis korongját 45°-os szög alatt
fogja "eltalálni".

A Tejútrendszer felé közeledő Smith-felhőnek a Green Bank-i Robert C. Byrd teleszkóppal készült rádióképe.
[Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF]

Lockman szerint a felhő vagy a Tejútrendszer, vagy valamelyik
szomszédos galaxis keletkezésekor maradt vissza. Ha eléri a Galaxis korongját, akkor az ütközés környezetében a lökéshullámok jelentősen felgyorsítják a csillagkeletkezési folyamatokat, melynek során rengeteg nagytömegű csillag fog létrejönni. Ezek életútja azonban – éppen nagy tömegük miatt – rövid lesz, s néhány millió év után szupernóvaként fognak felrobbani. A sorozatos grandiózus robbanások minden bizonnyal érdekessé teszik majd a Tejútrendszer azon részén lakók életét. A kozmikus értelemben rövid időn belül bekövetkező eseménysor esetleges utódainkra valószínűleg nem fog veszélyt jelenti, ugyanis az ütközés előrejelzett helye némileg távolabb helyezkedik el a centrumtól, mint a Nap, s a Galaxis rotációs irányában körülbelül 90°-kal előbbre is van.

Fantáziarajz a 20-40 millió év múlva bekövetkező ütközéshez vezető megközelítés különböző fázisairól.
[Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF]

Amikor Smith még fiatal egyetemistaként felfedezte a felhőt, de még a következő évtizedekben is, az észlelések alapján nem lehetett eldönteni, hogy az a Tejútrendszer része-e, esetleg távolodik tőle, vagy közeledik hozzá. A Green Bank Telescope (GBT) segítségével azonban Lockmannak és kollégáinak körülbelül 40 ezer egyedi beállítással most sikerült úgy lefedni a 15° kiterjedésű felhőt, hogy a részletei is "láthatóvá" váltak, egyértelművé téve, hogy a három lehetőség közül a legutolsó a valóság. A mérések szerint a felhő teljes egészében gázból áll, csillagok nyoma nem mutatható ki benne.

A Gould-öv sematikus rajza a legfontosabb csillagkeletkezési területekkel.
[A Joint Astronomy Centre Hawaii (www.jach.hawaii.edu) nyomán]

Egyes kutatók szerint a Nap közelében található és több csillagkeletkezési területet is magába foglaló ún. Gould-öv is hasonló ütközési folyamat eredményeként jöhetett létre.

A kutatás részleteiről az Amerikai Csillagászati Társaság (American Astronomical Society) 211., a texasi Austinban zajló ülésén számoltak be.

Forrás: NRAO NR 2008.01.11.

hollister france
mulberry bags sale
cheap ray ban sunglasses
basket louboutin
basket louboutin
jordan femme
mulberry uk
Hollister Online Shop
hollister
scarpe mbt
basket jordan femme
jordan pas cher
sac lancel pas cher
mulberry bags sale
mulberry outlet
mulberry handbags
louboutin femme
hollister pas cher
mulberry handbags
louboutin femme

Hozzászólás

hozzászólás