Nincs földközelben a Mars!

1262

A vírusként, e-mailek útján terjedő téves információk alapján a Mars idén augusztus 27-én lesz a Föld közelében. A hír eléggé elkésett, az eseményre ugyanis 2003 augusztus 27-én, azaz két évvel ezelőtt került sor. Ekkor hazánk több pontján távcsöves bemutatások révén sok ezren figyelték meg a vörös bolygót.

Azonban ha valaki a közeljövőben akarja a Marsot saját szemével megfigyelni, nem kell sokat várnia rá. Idén, azaz 2005 októberében és novemberében megint közel lesz bolygónkhoz. Bár kicsit messzebb jár majd, mint két éve, szép látvánnyal szolgálhat. A bolygó látszó maximális látszó átmérője 20 ívmásodperc lesz, ami kicsit elmarad a 2003-as 25 ívmásodperctől. Ugyanakkor kedvező, hogy valamivel magasabban jár majd az égen, mint az utolsó közelség idején, emiatt elméletileg több részletet is látszódhat rajta.

Pillanatkép a 2003-as Mars oppozíció bemutatájáról (Polaris Csillagvizsgáló nyomán)

A Mars látványát azonban döntően egy harmadik tényező: légkörének tisztasága befolyásolja. Amennyiben nem lesz globális porvihar rajta, sok részletet mutat majd. Az ilyen porviharok napközelben (így például idén ősszel) elég gyakoriak. Ha szerencsénk van, csak kisebb helyi porviharok takarják majd a felszín egyes részeit, és a bolygón sok érdekesség marad látható. A Mars 2005. október 30-án lesz legközelebb a Földhöz, de ekkor is közel 70 millió km választja majd el tőlünk. Az eseménynek sem a Földre, sem a rajta élő emberekre semmilyen hatása nem lesz.

A Mars éjszakája – Polaris Csillagvizsgáló

Hozzászólás

hozzászólás