Pénteki meteorzápor: teljes siker

993

Az MCSE Leonidák levelezőlistáján folyamatosan érkeznek a beszámolók a péntekről szombatra virradó éjszaka meteoros eseményeiről. Sajnos sok felé borult idő tette lehetetlenné a hullócsillag-észlelést, a derült helyeken viszont az erős fagy nehezítette az észlelők életét. Viszont aki vette a fáradságot, illetve felkészült a hideg idő hatásaira, rendkívül látványos, bár nem túl sok negatív fényrendű meteort produkáló hullást láthatott. Kiskunlacházától Veszprémig, Budakeszitől Piszkés-tetőig és Ludányhalásziig látták az óránként akár 60-80 észlelhető meteort eredményező Geminida-maximumot, s elképzelhető, hogy a következő egy-két éjszakára is maradt még "tartalék" aktivitás. A jelenség egyébként annyira feltűnő volt, hogy hírportálunk kérdezz-felelek rovatához is érkezett laikus észrevétel a meteorok hirtelen megnőtt számáról!

Sánta Gábor csütörtöki észlelései 22:11 és 22:49 között. A térkép közepén a Gemini csillagkép, balra lent az Orion, jobbra pedig az Auriga (forrás: MCSE Szegedi Helyi Csoport). 

Természetesen már egy nappal korábban, csütörtökről péntekre virradóan is sokan látták a Geminida-maximum felszálló ágát. A hétvégi észlelésekhez kedvcsináló gyanánt közöljük a Sánta Gábor által csütörtök este 38 perc alatt látott meteorok pályarajzát, illetve Berkó Ernő szerda esti és szombat hajnali két fotóját.

A Perseus csillagkép, benne egy geminida meteorral, illetve a kitörésben lévő Holmes-üstökössel (a meteornyom jobb oldali végénél). Fotó: Berkó Ernő. 

 

Egy fényes geminida szombat hajnalban. Fotó: Berkó Ernő.

Linkajánló:

Hozzászólás

hozzászólás