Ismét becsapódás a Jupiteren!

1615

Dan Petersen, oregoni amatőrcsillagász a Jupiter vizuális észlelése közben egy több másodpercig tartó felvillanásra lett figyelmes a bolygó korongján 2012. szeptember 10-én, 11:35 UT-kor. A felvillanás az északi egyenlítői sávon jelent meg, L1=335 (L2=219, L3=257) fokos hosszúságnál. A megfigyelését azonnal jelentette az ALPO (Hold- és Bolygóészlelők Egyesülete) levelezőlistáján, és innen gyorsan terjedt a hír a nemzetközi amatőrcsillagász fórumokon.

 

Fred Lawrence által készített szimulált kép a Jupiterről, a kis négyzet a becsapódás feltételezett helyét mutatja. Forrás: twitter.

Mivel a felfénylést valószínűleg egy kisbolygó, vagy üstökös becsapódása okozhatta, ami után jó eséllyel maradhat látványos, hosszú ideig megfigyelhető nyom a bolygó felhőzetében, ezért a kedvező földrajzi helyről észlelő amatőrcsillagászok megpróbálták követni az eseményt, illetve összegyűjteni az esetleges fotografikus észleléseket, amik a felfénylés időpontjában készültek. Az alábbiakban ezekből mutatunk be egy kisebb csokorral.

Az első, látványos felvétel George Halltól, egy texasi amatőrcsillagásztól érkezett, aki véletlenül pont a becsapódás időpontjában készített webkamerás videofelvételt az óriásbolygóról.

George Hall felvétele a becsapódás okozta felvillanásról. Forrás: saját honlapja.

Paul Cox a tenerifei Slooh Obszervatórium távcsövével készítette az alábbi felvételt szeptember 11-én, 5:52 UT-kor. A becsapódási terület éppen csak elkezdett ismét befordulni a bolygókorongon, így az esetleges nyom nem látható.

 

Paul Cox felvétele. Forrás: google+.

Fred Locklear, michigani amatőrcsillagász pár órával később (8:59 és 9:25 UT között), kedvezőbb láthatósággal, de sokkal nyugtalanabb légkör alatt, és kisebb távcsővel készítette a következő felvételsorozatot.

 

Fred Locklear felvételsorozata közel egy nappal a becsapódás észlelése után készült. Forrás: flickr.

Az egyes képeken nyíllal jelölte a felvillanás helyét, ám egyiken sem látható a sokak által várt, feltűnően sötét becsapódási nyom, ami a Shoemaker-Levy 9 üstökös maradványai után, vagy a 2009. júliusi kisbolygó-becsapódás után volt látható. Feltehetően ezt az eseményt is egy kis méretű aszteroida okozhatta, hasonlóan a 2010. június 3-án észlelt felvillanáshoz, ami után szintén nem volt megfigyelhető markáns becsapódási nyom.

 

Források:

Kapcsolódó híreink:

Hozzászólás

hozzászólás